Middel 207, 1551SW, Westzaan
ronald@rodietransport.nl
0653412365 of 0653412364

Historie

Het begin

Theo Koridon

“Op 26 augustus 1956 begon ik met werken”. Theo Koridon noemt het op alsof het de dag van gisteren was. Theo begon zijn carrière bij de fa. Wijtenkamp. Daar voer hij op meerder sleepboten waaronder de Houtvaart 2 met een 2 cilinder ‘Industrie’ motor. (zie foto). Wijtenkamp was een houtfactor- & expeditiebedrijf en was gevestigd in Westzaan. Helaas gingen de zaken bij fa. Wijtenkamp begin jaren 80 steeds slechter en na 27 jaar kwam er een einde aan het dienstverband van Theo. Theo kreeg 13 weeklonen mee en dat was het dan. “Ik heb nog wel een jaar gevaren op een boot van Wijtenkamp voor 10 gulden per uur, ik heb in ieder geval nooit thuis gezeten!” Met de 13 weeklonen begon Theo uiteindelijk voor zichzelf met een boot die hij in 1983 als hobby had aangeschaft in Amsterdam.

Familiebedrijf

De Rodie

Het was een sleepboot uit 1948 die tot 1973 voer onder de naam ‘Oranje’. Tussen 1973 en 1981 werd de boot diverse keren doorverkocht en toen Theo hem in 1983 overnam droeg hij de naam ‘Heros’. De boot kreeg een nieuwe naam: Rodie, vernoemd naar de kinderen van Theo en zijn vrouw Ria. Theo en zijn vrouw Ria zouden er vakantie mee gaan vieren maar dat werd al snel anders. De Rodie werd het vlaggenschip van Rodietransport BV wat op 1 april 1984 werd opgericht.

Theo had door zijn 27 jaar op de vaart een breed netwerk en had al snel meerdere klanten waaronder het Houtcentrum, Gerard Kerkhof, Jansen & Dieperink en voor de scheepsagenten van de fa. Touwslager. Het was voor Ronald Koridon dan ook geen moeilijke keuze om direct bij zijn vader te beginnen en zo het vak te leren. Na de zomer van 1984 begon Ronald zijn carrière en een familiebedrijf was geboren. Het familiebedrijf werd op de achtergrond nog gesterkt door Ria Koridon die de administratie voor haar rekening nam.

[/trx_sc_promo]
de vloot

Bijzondere transporten

In de loop der jaren heeft Rodietransport BV vele bijzondere transporten gehad. Een heel bijzonder transport was wel het KLM vliegtuig maar ook de geborgen trein, en de vele brugdelen staan nog vers in het geheugen. "Uiteindelijk zijn silo’s wel onze specialiteit geworden". Honderden silo’s werden inmiddels door Noord-Europa gesleept. Nu we het over Europa hebben haalt Theo een anekdote op. “Het was eind jaren 80 toen ik een paar 2e hands tanken moest lossen in Emmerich, Ria was mee”. “Het ging alleen niet goed want bij de grens bleek ik niet over de juiste scheepvaartpapieren te beschikken, er zat geen ‘SI’ op de bakken” “ Dat gaf een mooi rompslomp zeg” Uiteindelijk liep het verhaal, niet zonder slag of stoot en met een aantal dagen vertraging, goed af. Boten Waar Theo tot op heden op de (gereviseerde) Rodie vaart heeft Ronald al meerdere boten gesleten. Zijn eerste boot was de ‘Rodie 2’ (een duw- sleep boot uit 1922) maar in 1988 werd deze al weer verkocht en vervangen door de ‘Dolfijn’ die werd omgedoopt in ‘Rodie 3’. In 1990 volgde de uiteindelijk de ‘Rodie 4’ waar Ronald lange tijd op heeft gevaren. In 2005 besloten Ronald en Theo dat het tijd werd om de Rodie 4 te vervangen voor een nieuwe boot. In samenwerking met IHC uit Sliedrecht werd een krachtige en compacte boot ontworpen, de boot werd vernoemd naar de dochter van Ronald en Ursula Koridon: Chelsea-B. De Rodie was intussen flink gereviseerd. De 150PK Industrie motor werd vervangen voor een Cummins blok van dik 400PK, de mechanische stuurinrichting werd vervangen voor een elektrisch aangedreven inrichting en de sleepboot werd omgebouwd tot sleep- duwboot. In 2014 werd nog een boot gebouwd. Het ontwerp werd in nauw overleg met scheepswerf Made gemaakt met een kruiphoogte onder de vier meter waardoor hij tevens geschikt is voor de Oost-Europese wateren. Het casco is hetzelfde als van de Chelsea-B maar hij is nog compacter en krachtiger! De 2x 486PK van Caterpillar spreken tot de verbeelding op de Europese binnenwateren. Met een zelfde hefstuurhuis als op de Chelsea-B is het een multifunctionele boot
0
Tonnes transported
0
Company employees
0
Offices in the world
0
Satisfied Clients